Tamamlayıcı emeklilik sistemi’nin devreye girmesiyle birlikte, emeklilik döneminde ek bir aylık maaş veya toplu ödeme alma imkânı sunulacak. Tamamlayıcı emeklilik sistemine 3 farklı kaynaktan destek sağlanacak. İşte tamamlayıcı emeklilik sisteminin nasıl işleyeceği ve ne zaman uygulamaya alınacağına dair detaylar:
EMEKLİLER ÇİFT MAAŞ ALMA HAKKINDA SAHİP OLABİLECEK!
Hükümet, milyonlarca vatandaşı ilgilendiren yeni bir emeklilik düzenlemesini hayata geçirmeye hazırlanıyor. Yeni düzenlemenin ayrıntıları büyük bir merakla beklenirken, tamamlayıcı emeklilik sistemi öne çıkıyor. Bu sistem, emeklilikte yaşanabilecek gelir kaybını telafi etmeyi amaçlıyor ve emekliler, bu sistem sayesinde çift maaş alma hakkına sahip olabilecek.
İSTEYENE MAAŞ, İSTEYENE TOPLU PARA
Ekonomi yönetiminin Orta Vadeli Programı çerçevesinde uygulamaya koymayı planladığı tamamlayıcı emeklilik sistemi, bu yıl hayata geçirilmesi bekleniyor. Bu sistem kapsamında, emeklilik maaşlarının dışında ek bir gelir elde edilecek.
Şu anda uygulamada olan Otomatik Katılımlı Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) kapsamında, brüt maaşlardan her ay en az yüzde 3 oranında kesinti yapılıyor ve devlet bu kesintiye katkıda bulunuyor.
Takvim’de yer alan habere göre, bu sistemden emekli olabilmek için en az 10 yıl sistemde kalmak ve 55 yaşına gelmek gerekiyor. Bu şartları sağlayan kişiler, isteğe bağlı olarak aylık ödeme ya da toplu para şeklinde birikimlerini alabilecekler.
SİSTEME 3 YERDEN DESTEK
Tamamlayıcı emeklilik modeli, mevcut Otomatik BES sisteminin daha da geliştirilmesini hedefliyor. Birikimlerin büyütülmesi için maaştan yapılan yüzde 3’lük kesinti, devlet katkısı ve işveren katkısı devreye girecek. İşveren, çalışanın SGK primleriyle birlikte tamamlayıcı emeklilik sistemine de katkıda bulunacak; işveren katkısının ne kadar olacağı ise yapılan çalışmalar sonucunda belirlenecek.
KIDEM TAZMİNATINI ETKİLEYECEK Mİ?
Tamamlayıcı emeklilik sistemi, çalışanların emeklilik dönemlerinde ek bir gelir elde etmelerini sağlayacak. Ancak bu sistem, sosyal güvenlik sisteminin yerini almayacak ve sadece ek bir gelir kaynağı olacak. Kıdem tazminatı, tamamlayıcı emeklilik sisteminden etkilenmeyecek ve sosyal güvenlik sistemi çerçevesinde devam edecek.
YAŞ ŞARTI DEĞİŞECEK Mİ?
Mevcut BES sisteminde emekli olmak için yaş şartı 56 olarak belirlenmişken, masada bulunan öneriler arasında bu yaşın 60’a çıkarılması yer alıyor. Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi için yasal bir düzenleme yapılması gerekecek.
Meclis, 1 Ekim tarihinde açılacak ve bu tarihten sonra hazırlanan yasa teklifinin Meclis’e sunulması planlanıyor. Teklifin yıl sonuna kadar yasalaşması bekleniyor.